Er zijn verschillende soorten anticonceptiemethoden om ongewenste zwangerschap te voorkomen. Naast het voorkomen van zwangerschap, kunnen ze ook helpen bij het reguleren van menstruatiecycli en het verminderen van menstruatiepijn.
Het is belangrijk om samen met een zorgverlener de juiste anticonceptiemethode te kiezen, afgestemd op uw individuele behoeften en levensstijl.
Lees hieronder meer over de verschillende anticonceptiemethoden.
- Condoom
Een condoom dient in de eerste plaats ter voorkoming van zwangerschap. Doordat de zaadlozing in het condoom plaatsvindt, kunnen de zaadcellen niet in de vagina komen. Tijdens seksueel contact kan iemand met een geslachtsziekte of aids anderen besmetten. Door een condoom te gebruiken, neemt de kans hierop aanzienlijk af.
>> Meer informatie over het condoom
- De Pil
De anticonceptiepil, vaak kortweg 'de pil' genoemd, is een van de meest gebruikte vormen van hormonale anticonceptie. De pil voorkomt de ovulatie (het vrijkomen van een eicel). Daarnaast maakt de pil het baarmoederslijmvlies minder geschikt voor innesteling van een bevruchte eicel en verdikt het het slijm in de baarmoederhals, waardoor sperma moeilijker de baarmoeder kan bereiken.
>> Meer informatie over de pil
- Anticonceptiepleister
De anticonceptiepleister geeft via de huid hormonen af. Gedurende 3 weken, plakt u zelf elke week, op een andere plek op uw lichaam een pleister. U moet elke week de oude pleister eraf halen en een nieuwe pleister plakken op een andere plek. Dit mag overal op de huid behalve op uw borsten of bovenbenen. Gebruik op de plek met de pleister geen make-up, crème, lotion of poeder. De 4e week plakt u geen pleister op. U wordt dan ongesteld. Aan het einde van de 4e week begint u weer met een nieuwe pleister.
- Anticonceptiering
De anticonceptiering, ook wel hormoonring genoemd, is een soepele, plastic ring die in de vagina wordt ingebracht. De ring is ongeveer vijf centimeter groot. U brengt de ring zelf in en kan deze drie weken laten zitten. Na drie weken verwijdert u de ring voor zeven dagen. Dit is de stopweek; u wordt dan ongesteld. U kunt er ook voor kiezen om direct een nieuwe ring in te brengen en uw stopweek over te slaan. Hiermee stelt u uw menstruatie uit. U kunt een ring niet hergebruiken.
- Prikpil
De prikpil is geen daadwerkelijke pil maar een injectie die u elke 12 weken toegediend krijgt. In de prikpil zit het hormoon progestageen dat ervoor zorgt dat u geen eisprong heeft en het slijm in de baarmoedermond dikker wordt. Daardoor kan het sperma minder makkelijk in de baarmoeder komen. Daarnaast zorgt het hormoon ervoor dat een bevrucht eitje zich niet kan innestelen in uw baarmoeder.
- Anticonceptiestaafje
Het anticonceptiestaafje, ook wel hormoonstaafje of implantaat genoemd, is een klein staafje dat de huisarts onder de huid in de bovenarm plaatst. Het anticonceptiestaafje bevat het hormoon progestageen en kan 3 jaar blijven zitten. Progestageen zorgt ervoor dat er geen eicel rijpt en dat de baarmoeder niet klaar gemaakt wordt voor innesteling van een bevruchte eicel. Verder zorgt het hormoon ervoor dat sperma minder makkelijk in de baarmoeder kan komen.
- Spiraaltje
Het spiraaltje is een anticonceptiemiddel in de vorm van een soort ankertje dat door de arts in de baarmoeder wordt geplaatst. Aan het spiraaltje zitten twee soepele draadjes, die nodig zijn om het spiraaltje er weer uit te kunnen halen. U voelt deze draadjes niet zitten, ook niet tijdens de seks. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje.
Hormoonspiraaltje
Het hormoonspiraaltje is gemaakt van kunststof, bevat het hormoon progestageen en kan vijf, zes of acht jaar in de baarmoeder blijven zitten. Dit hangt af van het merk. Het hormoonspiraaltje geeft elke dag een klein beetje progestageen af waardoor het slijm in de baarmoedermond dikker wordt en sperma daar minder goed doorheen kan. Daarnaast zorgt het hormoon ervoor dat een bevrucht eitje zich niet kan innestelen in uw baarmoeder.Koperspiraaltje
Het koperspiraaltje is gemaakt van kunststof, omwikkelt met een dun koperdraadje. Het koperspiraaltje bevat geen hormonen en kan vijf tot tien jaar in de baarmoeder blijven zitten. Het koperspiraaltje geeft heel langzaam koper af waardoor zaadcellen onvruchtbaar worden en geen eicel bevrucht kan worden. Het koper zorgt er ook voor dat een eventueel toch bevruchte eicel zich niet in de baarmoeder kan innestelen.- Zaaddodende middelen
Spermiciden of zaaddodende middelen zijn niet betrouwbaar tenzij ze gecombineerd worden met een ander voorbehoedsmiddel. Ze worden gebruikt om de betrouwbaarheid van het condoom, vrouwencondoom en pessarium te vergroten. Condooms zijn over het algemeen al voorzien van een laagje zaaddodend glijmiddel. De zaaddodende middelen in de vorm van pasta, crème, gel of schuim verliezen na twee uur hun werking.
- Pessarium
Het pessarium is een kapje, gemaakt van kunststof of rubber, dat u over de baarmoedermond plaatst om het sperma tegen te houden. Het pessarium bevat geen hormonen. Smeer het pessarium voor gebruik in met een zaaddodend middel. Daarna brengt u het pessarium in, maximaal twee uur voordat u seks gaat hebben. Na de seks laat u het pessarium minimaal zes uur zitten zodat het zaaddodend middel zijn werk kan doen.
- Noodanticonceptie
Noodanticonceptie kan worden toegepast om zwangerschap te voorkomen nadat u onbeschermde seks heeft gehad of als de normale anticonceptie niet afdoende is gebleken. Bijvoorbeeld als het condoom is gescheurd of u de gewone pil bent vergeten. Of de gewone pil onbetrouwbaar is geworden als u veel last heeft gehad van braken of diarree. Noodanticonceptie kan met een morning-afterpil of een morning-afterspiraal.
>> Meer informatie over noodanticonceptie