Gezondheidsadvies
Informatie en advies over gezondheid
A
-
-
Aambeien zijn uitgerekte en opgezette bloedvaatjes, die zich in een kluwen in het kanaal voor de anus bevinden. Als het kluwen is uitgezakt, spreken we van uitwendige aambeien.
-
-
Aften zijn pijnlijke zweertjes van het mondslijmvlies met een doorsnede van drie tot vier millimeter. De blaasjes in de mond zijn grijswit of geel met een rode ontstoken rand.
-
-
Een allergie is een overdreven afweerreactie van het lichaam op een bepaalde stof, zoals een bacterie of een stofje van plant of dier. Stoffen die een allergische reactie veroorzaken worden allergenen genoemd. Het lichaam kan in contact komen met een allergeen door huidcontact, inademing of consumptie. Een veelvoorkomende allergische reactie is hooikoorts.
-
-
Alternatieve geneeswijzen is een verzamelnaam voor alle therapieën, middelen en handelingen waarvoor geen wetenschappelijk bewijs van medische effectiviteit is geleverd.
Er is een grote verscheidenheid aan alternatieve geneeswijzen. Hieronder beperken we ons tot therapieën waarbij gebruik wordt gemaakt van alternatieve middelen. Dat zijn homeopathie, fytotherapie en orthomoleculaire geneeskunde.
-
-
Er zijn verschillende anticonceptiemethoden om ongewenste zwangerschap te voorkomen. Naast het voorkomen van zwangerschap, kunnen ze ook helpen bij het reguleren van menstruatiecycli en het verminderen van menstruatiepijn.
Het is belangrijk om samen met een zorgverlener de juiste anticonceptiemethode te kiezen, afgestemd op uw individuele behoeften en levensstijl. -
-
De anticonceptiepil, vaak kortweg 'de pil' genoemd, is een van de meest gebruikte vormen van hormonale anticonceptie. De pil voorkomt de ovulatie (het vrijkomen van een eicel). Daarnaast maakt de pil het baarmoederslijmvlies minder geschikt voor innesteling van een bevruchte eicel en verdikt het het slijm in de baarmoederhals, waardoor sperma moeilijker de baarmoeder kan bereiken.
B
-
-
De babyhuid is na de geboorte nog onvolledig van structuur en kan zich nog niet goed verdedigen tegen bacteriën, zon, regen, wind en milieuvervuiling. De babyhuid is vatbaar voor infecties en schimmels, omdat de beschermende zuurmantel ontbreekt. Ook de hoornlaag is nog niet volgroeid, waardoor snel irritaties kunnen optreden.
-
-
-
Wanneer je behandeld wordt met medicijnen tegen kanker kun je last krijgen van bijwerkingen. De medicijnen die je moet gebruiken hebben niet alleen invloed op de kankercellen, maar ook op de gezonde cellen in het lichaam. Daardoor kunnen vervelende bijwerkingen ontstaan. Hieronder lees je wat je zelf kunt doen om deze ongemakken te verminderen.
-
-
Een brandwond is een wond die ontstaat als de huid in contact komt met extreme temperaturen (zowel hitte als kou!). Dit contact kan via voorwerpen (kachels, diepvriezers), vloeistoffen (koffie, stoom, vloeibare stikstof), gassen (vuur, koelgassen) of elektriciteit plaatsvinden. Ook straling (zonlicht, zonnebank, hoogtezon) kan verbranding veroorzaken. Hieronder lees je meer over:
C
D
-
-
Een depressie kan psychische en lichamelijke klachten geven. Het is een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of een zwaar teneergeslagen stemming. Depressieve klachten kunnen geleidelijk ontstaan, maar ook acuut, zelfs binnen een dag. 80 procent van de mensen met een depressie heeft alleen lichamelijke klachten.
-
-
Bij een verstoring van de spijsvertering kan diarree ontstaan. De ontlasting bevat meer water dan normaal, hierdoor wordt de ontlasting dun.
E
-
-
Eczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid. Eczeem komt bij ongeveer 15 van de 1000 mensen in alle leeftijdsklassen voor: vooral bij jonge kinderen. Het kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar ook op latere leeftijd ontstaan.
-
-
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen waar ze overwinteren tot april. In 2019 lag de piek voor het uitkomen van de eitjes ongeveer op de helft van de maand juni. Maar mede door de zachte winter en de ontwikkeling van de eik, komen de eitjes vroeger uit dan normaal. Zo kunnen er vanaf half april tot eind mei al rupsen worden gesignaleerd. De eerste jonge bladeren en knoppen aan de eik dienne als voedsel voor de rupsen.
Wanneer de rupsen uit de eitjes komen, hebben ze nog geen brandharen. Pas na een aantal vervellingen later, ook wel het vierde larvestadium, komen de groepjes rupsen samen. Zij vormen massaal grote nesten op de stam en zijtakken van de eikenboom. Rupsen vervellen drie keer, daarna krijgen ze brandharen. Vaak is dit rond de tweede helft van mei.
Doordat de eikenprocessierupsen in soms wel enkele honderden miljoenen bij elkaar leven op een eikenboom, zogt dit voor veel brandharen en dus ook veel overlast. Eikenprocessierupsen zijn ongevaarlijk voor mensen, maar de zogenaamde brandharen op de rug van de rupsen kunnen wel gezondheidsklachten veroorzaken. De haren komen namelijk gemakkelijk in de lucht terecht en kunnen zo irritatie opleveren aan de huid, ogen en luchtwegen. Ook als de rupsen verpopt zijn, kunnen de brandharen uit de nesten nog veel ongemak opleveren voor de mens.
G
-
-
Een gezond gewicht is belangrijk, omdat mensen met overgewicht en obesitas meer kans hebben op ernstige ziekten. Dit zijn bijvoorbeeld diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker. Maar ook een te laag gewicht (ondergewicht) of ondervoeding kan ook gezondheidsklachten veroorzaken.
Of u een gezond gewicht heeft, kunt u meten met de Body Mass Index (BMI) én de tailleomvang. Samen geven ze een goed beeld van een gezond gewicht.
-
-
Griep is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. De eerste verschijnselen zijn 24 tot 72 uur na besmetting met het virus merkbaar.
H
-
-
Onder hart- en vaatziekten verstaan we ziekten van het hart (al dan niet aangeboren) en/of van de bloedvaten. Hieronder vallen bijvoorbeeld angina pectoris (pijn op de borst), hartinfarct, beroerte of TIA, hartfalen, perifeer vaatlijden (slechte bloedsomloop in de benen) en aangeboren hartafwijkingen.
-
-
Hoest is een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen schoon te maken. Bij het ophoesten van slijm worden rook– en stofdeeltjes uit de luchtpijp en longen verwijderd.
-
-
Luizen zijn kleine, grijsbruine beestjes van ongeveer drie millimeter groot. Neten (luizeneieren) zijn witte puntjes die vastzitten aan de haren.
-
-
Hoofdpijn is een van de meest voorkomende pijnklachten. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking (naar schatting 90 procent) heeft af en toe hoofdpijn. Hoofdpijn is in de meeste gevallen een onschuldige en kortdurende klacht die meestal vanzelf weer verdwijnt. Soms is hoofdpijn echter zo erg dat normaal functioneren bijna onmogelijk is.
-
-
Bij hoofdroos is er sprake van een versnelde aanmaak en afstoting van de cellen van de hoofdhuid. Normaal gesproken duurt dit proces ongeveer drie weken. Bij hoofdroos gaat dit proces veel sneller. Bovendien is de productie van talg (huidvet) groter, waardoor de dode huidcellen aan elkaar klonteren.
-
-
Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel (pollen) van grassen, bomen of struiken. Hooikoorts heeft weinig met hooi en meestal niets met koorts te maken. Vroeger dacht men dat de meeste klachten ontstonden tijdens de hooitijd. Vandaar de naam hooikoorts.
-
-
De huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Goede huidverzorging is daarom belangrijk. Huidveroudering kan niet worden gestopt, maar kan met een goede verzorging wel worden vertraagd. Daarbij is het vooral van belang om schadelijke invloeden, zoals roken en overmatig zonlicht te vermijden.
-
-
Hyperventilatie wordt veroorzaakt door verkeerde manier van ademhalen. ‘Hyper’ betekent hoog en ‘ventilatie’ slaat op de ademhaling. Hyperventilatie betekent dus letterlijk verhoogde ademhaling.
I
-
-
Insecten steken of bijten om twee redenen. Muggen en dazen voeden zich met het bloed dat ze opzuigen. Wespen, bijen en hommels steken om zich te verdedigen. Ook teken bijten zich vast in de huid en zuigen bloed op. Ze zien er op het eerste gezicht uit als een insect, maar zijn het niet. Teken behoren tot de spinachtigen.
J
K
-
-
Keelpijn is de pijn die ontstaat bij irritatie, oppervlakkige beschadiging of plaatselijke ontsteking van het keelslijmvlies.
-
-
Met kinderen ontkom je niet aan kinderkwaaltjes. Voor zieke kinderen moet je anders zorgen dan voor een zieke volwassene.
-
-
De vrouw maakt tijdens haar leven een aantal fasen door. Iedere fase heeft haar eigen kenmerken en klachten. In de kinderfase zijn de geslachtsorganen nog klein en functioneren niet. Deze fase wordt gevolgd door de puberteit (de rijpingsfase), waarin alle geslachtsorganen de volwassen vorm aannemen en gaan functioneren. In deze periode ontwikkelen ook de secundaire geslachtskenmerken zoals borsten, vrouwelijke beharing en vetafzetting zich.
-
-
Veel ziekten komen voortdurend voor onder de bevolking en zo besmettelijk dat kinderen bij een eerste contact de ziekte krijgen. Daarom worden ze kinderziekten genoemd.
-
-
De termen kneuzing en verstuiking worden ten onrechte nogal eens door elkaar gebruikt. Een kneuzing is een beschadiging van het onderhuids weefsel door een val, slag of stoot (bijvoorbeeld van een hamer op de duim). Een verstuiking, ook wel 'verrekking' of 'verzwikking' genoemd, is een verschuiving van de uiteinde van de gewrichten ten opzichte van elkaar, waardoor de er omheen liggende kapsels worden opgerekt of soms zelfs gescheurd.
-
-
Koorts is een natuurlijk signaal van het lichaam. Dit signaal dient serieus genomen te worden. Koorts moet niet zonder meer worden onderdrukt. Het dient te worden gezien als een aanwijzing dat er iets ‘mis’ is.
-
-
Lippen zijn het hele jaar door uiterst gevoelig voor invloeden van buitenaf. In de zomer kunnen sterke zonnestralen zorgen voor gesprongen, uitgedroogde of verbrande lippen. In de winter kunnen lippen door kou, vocht en wind ruw en schraal aanvoelen.
-
-
Bij de bevalling en voor de eerste verzorgingsdagen na de bevalling zijn speciale verbandmiddelen nodig. Deze middelen samen noemen we een kraampakket.
M
-
-
Maagklachten ontstaan meestal na de maaltijd en 's nachts. Wat als 'maagpijn' wordt ervaren, is vaak het gevolg van gasophoping, opboeren of oprispingen in de darmen. Overgeven of misselijkheid heeft niet altijd met de inhoud van de maag te maken.
-
-
De meeste vrouwen komen tussen de leeftijd van 40 en 50 jaar in de overgang. In deze levensfase houden de eierstokken geleidelijk op met het produceren van oestrogenen. De menstruatie wordt onregelmatiger totdat deze vervolgens volledig stopt. De periode tot aan de laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd.
De menopauze is niet hetzelfde als de overgang. De overgang staat voor de jaren na de laatste menstruatie waarin het lichaam van de vrouw aan verandering onderhevig is en duurt over het algemeen tot het 60e levensjaar.
-
-
De menstruatie of ongesteldheid is een periodiek optredende bloeding van het baarmoeder-slijmvlies. Ongesteld zijn duurt meestal vier tot vijf dagen.
-
-
Overgeven en misselijkheid worden vanuit de hersenen (het braakcentrum) aangestuurd. De klachten wijzen erop dat in een bepaald deel van de hersenen alarm is geslagen. Dit gebied in de hersenen staat onder andere onder invloed van je evenwichtsorgaan en het maag-darmkanaal. Misselijkheid is vaak niet ernstig, maar wel erg vervelend.
-
-
Het innemen van medicijnen lijkt makkelijk, de meeste mensen doen dit zonder er over na te denken. Mensen die last hebben van slikproblemen hebben moeite met eten en drinken, maar ook met het innemen van medicijnen.
-
-
De morning-afterpil is een noodanticonceptiemiddel en heeft als doel het voorkomen van zwangerschap na onbeschermde geslachtsgemeenschap.
Er zijn 2 soorten: de morning-afterpil met levonorgestrel en de morning-afterpil met ulipristal.
Daarnaast is er nog een 3e optie voor noodanticonceptie: het koperspiraaltje.
N
-
-
Nervositeit en gespannenheid horen bij het leven. Wanneer stress en spanning lang aanhouden, kunnen ze echter een risico vormen voor jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid.
-
-
Noodanticonceptie heeft als doel het voorkómen van zwangerschap na onbeschermde seks.
Er zijn drie opties voor noodanticonceptie: de morning-afterpil met levonorgestrel, de morning-afterpil met ulipristal en het koperspiraaltje.
O
-
-
In Nederland heeft de helft van de volwassenen overgewicht (een BMI hoger dan 25) en één op de zes volwassenen heeft obesitas (een BMI hoger dan 30). Obesitas is wereldwijd een groeiend gezondheidsprobleem en kan leiden tot diverse gezondheidscomplicaties zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk en slaapapneu.
-
-
Incontinentie, ook wel ongewenst urineverlies genoemd is het ongewild verlies van urine en/of ontlasting. Voor wie er mee te maken heeft, is het meestal een groot probleem.
-
-
Het oog is een gevoelig orgaan. Daarom moet het oog voorzichtig en zo hygiënisch mogelijk worden verzorgd. Er zijn vele soorten oogaandoeningen.
-
-
Bij oorpijn is er meestal sprake van een ontsteking. Bij kinderen met oorpijn is bijna altijd het middenoor ontstoken. Bij volwassenen wijst oorpijn meestal op een ontsteking van de buitenste gehoorgang.
-
-
De meeste vrouwen komen tussen de leeftijd van 40 en 50 jaar in de overgang. In deze levensfase houden de eierstokken geleidelijk op met het produceren van oestrogenen. De menstruatie wordt onregelmatiger totdat deze vervolgens volledig stopt. De periode tot aan de laatste menstruatie wordt de menopauze genoemd.
De menopauze is niet hetzelfde als de overgang. De overgang staat voor de jaren na de laatste menstruatie waarin het lichaam van de vrouw aan verandering onderhevig is en duurt over het algemeen tot het 60e levensjaar.
-
-
In Nederland heeft de helft van de volwassenen overgewicht (een BMI hoger dan 25) en één op de zes volwassenen heeft obesitas (een BMI hoger dan 30). Obesitas is wereldwijd een groeiend gezondheidsprobleem en kan leiden tot diverse gezondheidscomplicaties zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, hoge bloeddruk en slaapapneu.
R
-
-
Reisziekte is de misselijkheid en het draaierige gevoel dat ontstaat tijdens het reizen per auto, boot, vliegtuig, etc. Het ontstaat door bewegingen of schommelingen. Doordat deze bewegingen het evenwichtscentrum in de hersenen prikkelen, ontstaan misselijkheid en de aandrang tot braken. Deze klachten verdwijnen zodra de beweging van het vervoermiddel stopt. Kinderen hebben vaker last van reisziekte dan volwassenen, doordat hun evenwichtsorgaan nog onvoldoende ontwikkeld is.
S
-
-
Schimmelinfecties kunnen overal op de huid voorkomen. Vaak zie je schimmelinfecties aan de voeten en bijvoorbeeld rondom de vagina.
-
-
Bij spierpijn heb je, vooral bij het maken van bewegingen, pijn, kramp of een stijf gevoel in je spieren. Dit kan bijna overal in je lichaam zijn. Je kan bijvoorbeeld spierpijn hebben in je kuiten, bovenbeen, schouder, armen of onderrug.
-
-
Bij sportblessures wordt onderscheid gemaakt tussen acute blessures en chronische blessures.
-
-
Een steenpuist is te herkennen als een grote, rode, harde onderhuidse plek of bult. Deze puist kan zo hard zijn als ‘steen’; vandaar de naam steenpuist. In de loop van een aantal dagen wordt de steenpuist rijper, barst uiteindelijk spontaan open en komt er etter vrij.
T
-
-
Teken zijn kleine spinachtige beestjes van één tot drie millimeter groot. Teken kruipen; ze kunnen niet springen of vliegen. Ze leven vooral in struiken en hoog gras. Vaak wordt gedacht dat teken alleen in natuurgebieden voorkomen. Dat is een misverstand. Ze leven ook in parken en tuinen.
Teken kruipen op passerende mensen of dieren en bijten zich vast in de huid. Door het opzuigen van bloed zwelt de teek op tot een bruinzwart bolletje van ongeveer één centimeter. Na enkele dagen laat de teek vanzelf los.
V
-
-
Wanneer het zure milieu van de vagina verstoord is kan een vaginale schimmelinfectie ontstaan.
-
-
Voor een zorgeloze vakantie is een goede voorbereiding noodzakelijk. Wereldwijd zijn er veel gebieden waar ziekten voorkomen die in Nederland niet (meer) voorkomen. Daarom is het van belang extra voorzorgsmaatregelen te treffen, zodat je ongemakken op vakantie kunt voorkomen.
-
-
In vrijwel elk huishouden zijn een medicijnkastje en een verbanddoos aanwezig. In een medicijnkastje worden vaak niet alleen geneesmiddelen, maar ook verbandartikelen en cosmetica bewaard.
-
-
Vergiftigingen komen erg vaak voor. Jaarlijks komen duizenden kinderen bij de huisarts of spoedeisende hulp in verband met een mogelijke vergiftiging. Ruim tweeduizend kinderen moeten vervolgens in het ziekenhuis worden opgenomen.
-
-
Cholesterol is een vetachtige stof die onmisbaar is voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Cholesterol wordt gebruikt als bouwstof voor de cellen en voor het maken van andere stoffen zoals hormonen en galzuren. In bijna alles wat we eten is cholesterol aanwezig: zowel in dierlijk, als in plantaardig materiaal. Het overgrote deel van ons cholesterol wordt echter door ons lichaam zelf gemaakt. Dit gebeurt in de lever.
-
-
Als je verkouden bent, zijn de ademhalingswegen besmet met een virus. In principe is verkoudheid een onschuldige ziekte die vanzelf weer overgaat. Meestal duren de klachten een week.
-
-
Bij verstopping of obstipatie blijft de ontlasting te lang in de dikke darm. Je hebt daardoor last van een uitblijvende, moeilijke, harde, pijnlijke of trage ontlasting.
-
-
Vitaminen spelen een rol bij belangrijke processen in het lichaam zoals de stofwisseling, de botopbouw en de spijsvertering. Vandaar ook de naamgeving: ‘vita’ betekent leven.
-
-
-
Voeten worden de hele dag door belast. Bij een slechte verzorging en verkeerd schoeisel kunnen tal van klachten ontstaan. Een veel voorkomende aandoening is voetschimmel. Voetschimmel is een infectie aan de voeten die veroorzaakt wordt door schimmels.
W
-
-
Bij een verwonding is de natuurlijke samenhang van de huid of het slijmvlies verbroken en de beschermende functie van de huid verminderd. De kans op ontstekingen neemt hierdoor toe. De meest voorkomende wonden zijn schaafwonden, snijwonden, scheurwonden en bijtwonden.
-
-
Wormen zijn parasieten, die voorkomen in de darmen of de weefsels. De levenscyclus van de worm bestaat uit drie fasen: het ei, de larve en de worm. Besmetting kan plaatsvinden van dier op dier, van mens op mens en van mens op dier of omgekeerd.
-
-
Een wrat is een rond bobbeltje op de huid dat op het hele lichaam in wisselende aantallen en groottes kan voorkomen. Vrij veel mensen hebben wel eens last van wratjes. Wratten zijn onschadelijk en verdwijnen meestal vanzelf. Wel zijn wratten besmettelijk.