Babyvoeding
Hieronder lees je meer over:
-
Borstvoeding is de beste en meest natuurlijke voeding voor je baby. De samenstelling van moedermelk is precies op de behoefte van de baby afgestemd en op de juiste temperatuur beschikbaar. Toch kunnen er medische of praktische omstandigheden zijn waardoor je je baby geen borstvoeding kunt geven. Dan is flesvoeding een goed alternatief.
Naast voedingsstoffen zoals eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen zitten in moedermelk ook afweerstoffen die de baby een belangrijke bescherming geven tegen infectieziekten. Een met de borst gevoed kind heeft minder kans op allergische aandoeningen (met name als de baby minimaal zes maanden borstvoeding heeft gehad), luchtweginfecties, oorontstekingen, maag- en darmstoornissen en diarree. Ze hebben een betere opbouw van het immuunsysteem.
Daarnaast bevordert borstvoeding de band tussen moeder en kind; een voordeel voor beiden. De baby omdat een goede ouderhechting een voorwaarde is voor een gezonde emotionele ontwikkeling. De moeder omdat een goede hechting ervoor zorgt dat zij haar kind beter begrijpt en daardoor makkelijker aan de behoeften tegemoet kan komen.
Andere voordelen zijn dat moedermelk milieuvriendelijk is, geen fabricage behoeft en geen afval geeft. -
-
Als je borstvoeding geeft, heeft je kindje de eerste dertien weken extra vitamine K nodig. Als de baby twee weken oud is en alleen borstvoeding krijgt, wordt ook extra vitamine D aanbevolen. Flesvoeding bevat vitaminen D en K. Afhankelijk van de soort, de hoeveelheid en het merk van de voeding kan het nodig zijn extra vitamine D te geven. Lees hiervoor de gegevens op de verpakking of vraag advies bij je Alphega apotheek of consultatiebureau.
Zuigelingen en kinderen tot vier jaar hebben het hele jaar door 10 microgram extra vitamine D nodig. -
Voor een gezonde baby kun je de eerste zes maanden volledige zuigelingenvoeding gebruiken. Als de baby een half jaar is schakel je over op opvolgmelk. Tegen klachten als krampjes of dauwworm (een soort eczeem) is er speciale voeding, die is bereid uit aangezuurde melk. Ook is er speciale voeding voor baby's die veel spugen. Het komt steeds vaker voor dat een kind overgevoelig is voor bepaalde stoffen in normale melk. In zo'n geval wordt er speciale melk gegeven, waar deze stoffen niet in zitten. Daarnaast is er speciale voeding voor kinderen met minder vaak voorkomende stofwisselingsziekten. De keuze van de juiste voeding wordt doorgaans door het consultatiebureau of de arts gemaakt. Speciale babyvoeding moet je zeker niet op eigen initiatief gebruiken.
Bereiden van flesvoeding
Op de verpakking staat aangegeven hoeveel poeder je voor de bereiding van de flesvoeding moet gebruiken. Het water moet eerst worden gekookt en dan tot lauw afgekoeld. Daarna mag het poeder worden toegevoegd. Als het water te heet is, gaat de melk schiften. Is het te koud dan lost het poeder moeilijk op.
Hygiëne is bij het bereiden van babyvoeding zeer belangrijk. Zorg daarom altijd voor uitgekookte of met heet water omgespoelde materialen, was altijd je handen en spoel voor gebruik de fles even om. Het wordt geadviseerd om flesvoeding per fles te bereiden. Je kunt het water wel voor de hele dag koken en in de koelkast bewaren. Bij het klaarmaken van een voeding warm je het water eerst op naar handwarme temperatuur voor je het poeder erbij doet. De ideale drinktemperatuur is 37°C, controleer altijd of de temperatuur goed is. -
Zuigflessen zijn er van kunststof en van glas. Een kunststof fles (gemaakt van polycarbonaat) is licht en ligt dus prettig in de hand. Glas is wat zwaarder en breekbaar. Beide soorten zijn goed schoon te maken, al kan een kunststof fles op termijn door het uitkoken dof worden. Let bij de keuze ook op de inhoud en de vorm van de fles. Een fles van 250 of 300 ml is geschikt voor een normale voeding. Een fles van 125 ml kan worden gebruikt voor baby's die kleine hoeveelheden voeding krijgen (tot drie maanden). Verder is het belangrijk dat er een goede maatverdeling op de fles staat.
Kleine flesjes of beker
Kleine flesjes van 40 ml kunnen worden gebruikt voor tussendoortjes zoals Roosvicee of melk. De flessen van 40 en 125 ml worden vaak voor peuters gebruikt die nog niet zonder knoeien uit een beker kunnen drinken. Omdat met zo'n flesje de zuigbehoefte in stand wordt gehouden, is het toch beter je peuter te leren uit een beker te drinken. Je kind krijgt anders geen kans om op de gewone manier te leren drinken. Drinkt je kind zoete dranken of vruchtensappen uit een zuigflesje, dan is dat bovendien slechter voor de tanden omdat je kind zich snel hecht aan z'n zuigfles en deze steeds bij de hand wil houden. Geef hier niet aan toe en neem het flesje weg als je kind genoeg gedronken heeft.
-
Er is een grote keuze aan spenen. Ze zijn allemaal van goede kwaliteit en voldoen aan strenge, wettelijke veiligheidseisen. Dat geldt ook voor rubberen spenen. Welke speen geschikt is voor je baby hangt onder andere af van de leeftijd, het soort voeding (melk of pap) en de zuigkracht van de baby. Voor baby’s met een schisis (gespleten lip en/of gehemelte) zijn speciale spenen verkrijgbaar. Gebruik de speen van de fles nooit als fopspeen. Let er bij de aanschaf van spenen op dat niet alle spenen op iedere fles passen.
-
Voor baby's gaat er van zuigen een kalmerende werking uit. Een fopspeen is zachter dan een duim, zodat er minder druk op de tandjes staat. Fopspenen zijn verkrijgbaar in twee modellen: de dental vorm (stimuleert de ontwikkeling van gehemelte, tong- en kaakspieren) en de combi vorm (lijkt op de tepelvorm en voldoet uitstekend aan de zuigbehoefte van de baby). De baby raakt vaak aan een soort speen gewend en is daar niet meer van af te brengen. Er zijn fopspenen in verschillende maten afhankelijk van de leeftijd van je kindje. Er zijn ook speciale fopspenen voor in bed. Deze hebben geen ring, zodat de baby tijdens het slapen zonder problemen kan omdraaien.
-
Duimzuigen komt veel voor en kan geen kwaad. Het kalmeert onrustige baby's en geeft een veilig gevoel aan peuters en kleuters. Baby's kunnen ongeveer een maand na de geboorte met duimzuigen beginnen. Omdat de baby bij flesvoeding minder hard moet zuigen dan bij borstvoeding, wordt de zuigbehoefte minder bevredigd. Baby's die flesvoeding krijgen, zuigen daarom in verhouding meer op de duim.
Duimzuigen is niet eenvoudig af te leren. Een duim kan nu eenmaal niet even worden weggelegd, zoals een fopspeen (zie hierboven). Een fopspeen is zachter dan een duim, zodat er minder druk op de tandjes staat. Hierdoor krijgen kaken en gehemelte een betere kans op een natuurlijke ontwikkeling. Een fopspeen heeft daarom de voorkeur boven de duim. -
Een nieuwe zuigfles moet je vóór gebruik goed uitkoken. Als je na iedere voeding de fles en speen goed omspoelt onder heet stromend water, hoef je de zuigfles en speen daarna maar één keer in de twee tot drie dagen uit te koken. Gebruik liever geen borstel om de fles of de speen schoon te maken. Deze borstels kunnen een bron van bacteriën zijn. Uitkoken gaat als volgt; leg de fles of (fop)speen in een pannetje met water. Breng dit water aan de kook. Zet daarna het fornuis uit en laat de fles of (fop)speen in het water liggen, totdat het is afgekoeld. Bewaar de (fop)speen daarna in een schoon en droog washandje.
Flessen en (fop)spenen kun je ook in de magnetron uitgekoken. Dat doe je als volgt; vul de fles voor driekwart met water en plaats deze in de magnetron. Leg de (fop)speen en het afsluitdopje in een bakje water en zet dit naast de zuigfles. Laat het water vervolgens drie minuten koken. -
Hier lees je meer over babyverzorging en klik hier voor meer informatie over kraamzorg.
Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.
Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.