Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Overslaan en naar de inhoud gaan

Altijd op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Alphega apotheek en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en actuele promoties.

Inschrijven nieuwsbrief

Bij de bevalling en voor de eerste verzorgingsdagen na de bevalling zijn speciale verbandmiddelen nodig. Deze middelen samen noemen we een kraampakket. 

Kraamzorg

Jouw Alphega apotheek biedt een kraampakket dat in overleg met een verloskundige is samengesteld. Per regio kunnen er verschillen zijn in de samenstelling van het kraampakket. De meeste thuiszorgorganisaties hebben een lijst waarop aangegeven staat wat moeder en kind nodig hebben. Informeer hierover bij je eigen organisatie. Zorg dat je het pakket zes tot acht weken voor de geplande bevalling in huis hebt.

Hieronder vind je de belangrijkste producten die in een kraampakket (geschikt voor thuisbevalling) kunnen zitten:

 

  • Kraammatras of onderleggers, om het matras tijdens de bevalling te beschermen.
  • Kraamverband, extra groot en dikker dan maandverband. Omdat je tijdens de eerste dagen nog veel bloed en vocht verliest.
  • Watten of non-woven gaasjes, om de huid te desinfecteren.
  • Steriele gaasjes, 5x5cm, 10x10cm, 16x16cm. Deze gaasjes zijn steriel verpakt en worden gebruikt voor de (wond)verzorging van de baby en de moeder.
  • Koortsthermometer, bij voorkeur een elektronische, dat is veiliger.
  • Ontsmettingsmiddelen, om de huid van moeder en kind te desinfecteren.
  • Desinfecterende zeep, voor de ontsmetting van de handen.
  • Navelklem, voor het afklemmen van de navelstreng.

Tijdens, maar ook na de geboorte van je baby zijn onderstaande hulpmiddelen noodzakelijk of handig om te hebben:

 

  • Bedverhogers, om te zorgen dat tijdens de bevalling en kraamzorg de hoogte van het bed minimaal 60 cm is (gemeten vanaf de grond). Zowel bedverhogers, maar ook een bedzeil en ondersteek, kun je lenen bij je kruisvereniging.
  • Babyweegschaal, is niet altijd nodig. Het is mogelijk dat je verloskundige of kraamverzorgster er toch graag over beschikt. In dat geval kun je deze lenen bij de kruisvereniging of in sommige gevallen bij je apotheek.
  • Verzorgingsproducten, zoals bijvoorbeeld babyolie, babyzalf, een zuigfles met speen.
  • Kruiken, voor als de baby zichzelf nog niet voldoende warm kan houden. Dit heeft niets met de buitentemperatuur te maken, ook een baby die ’s zomers geboren wordt kan een kruik nodig hebben. Een kruik kun je ook gebruiken voor het opwarmen van kleertjes. Test kruiken altijd goed op lekkage!

Het eerste levensjaar is de belangrijkste groeiperiode in een mensenleven. In deze periode verdrievoudigt het lichaamsgewicht, terwijl de lichaamslengte met de helft toeneemt. Het is daarom belangrijk dat in deze twaalf maanden de voeding optimaal is samengesteld. Omdat verschillende organen in het eerste jaar nog niet volledig ontwikkeld zijn, moet de babyvoeding aan zeer specifieke eisen voldoen. In de eerste zes maanden heeft de baby alleen borstvoeding nodig. Dit is de meest natuurlijke voeding en heeft daarom de voorkeur.

Voor moeders die borstvoeding geven zijn een aantal hulpmiddelen beschikbaar:

 

  • Afkolfapparaat of borstpomp is bedoeld om af te kolven, om de voeding op gang te brengen (borststimulatie), bij gevoelige tepels, bij tepelkloven of voor het maken van een extra voorraadje.
  • Borsthoedjes beschermen de tepel (bijvoorbeeld tegen schurende kleding), corrigeren ingetrokken tepels en vangen moedermelk op die tussen de voedingen door uit de tepel lekt. Dit voorkomt vlekken in de kleding.
  • Borstkompressen worden in de bh gedragen om lekkende moedermelk te absorberen. Ze zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar (wegwerp, uitwasbaar, met en zonder hechtstrip).
  • Tepelzalf verzacht en verlicht klachten bij gevoelige tepels, een ingetrokken tepel of tepelkloven. Breng de zalf bij voorkeur meteen na de voeding aan.

Wanneer het niet mogelijk of gewenst is om borstvoeding te geven, is volledige zuigelingenvoeding een goed alternatief. Deze voeding kun je ook naast borstvoeding geven. Voor flesvoeding heb je een zuigfles met speen nodig. Er zijn zuigflessen van glas of kunststof, variërend in maat van 40 tot 300ml. De speen kan gemaakt zijn van siliconen of rubber. Niet elke speen past op iedere fles.

Ook als je wegwerpluiers gaat gebruiken, is het handig een aantal stoffen (ruitjes)luiers aan te schaffen. Ze zijn zacht, soepel en absorberend. De luiers kunnen later ook nog goed van pas komen om je kindje af te drogen of om onder het hoofdje te leggen. Raakt de tere babyhuid geïrriteerd bij het dragen van stoffen luiers? Dan kan dat komen omdat restjes wasmiddelen en wasverzachter zijn achtergebleven. Gebruik daarom weinig wasmiddel en spoel de babywas goed uit. Voeg ook geen wasverzachter toe, maar doe een beetje azijn in het laatste spoelwater. Dat levert hetzelfde resultaat op.

Voor meer informatie of advies kom langs bij je Alphega apotheek, we helpen je graag. Op deze pagina lees je meer over huidverzorging van baby's en op deze pagina lees je meer over babyvoeding.