Noodanticonceptie heeft als doel het voorkomen van zwangerschap na onbeschermde geslachtsgemeenschap. Er zijn drie opties voor noodanticonceptie: het koperspiraaltje, de morning-afterpil met levonorgestrel en de morning-afterpil met ulipristal.
Als noodanticonceptie is het koperspiraaltje (plaatsing binnen 120 uur na onbeschermde seks) het meest effectief met een zwangerschapskans van 0,2 tot 1,0%. De morning-afterpil met levonorgestrel (inname binnen 72 uur) of ulipristal (inname binnen 120 uur) reduceren de zwangerschapskans naar 1 tot 2%.
LET OP
Gebruikt u geneesmiddelen dan kan het innemen van de morning-afterpil voor een verminderde werking van één van de middelen. Raadpleeg uw Alphega apotheek voor het juiste advies.
- In welke gevallen is het nodig om anticonceptie te gebruiken?
Noodanticonceptie kan nodig zijn bij vrouwen die niet zwanger willen worden, uiterlijk 5 dagen na onbeschermde seks. Er is sprake van onbeschermde seks in de volgende gevallen:
- Er is geen enkel anticonceptiemiddel gebruikt tijdens de seks.
- Er is geen hormonale anticonceptie gebruikt. Er is alleen een barrièremiddel gebruikt, dat heeft gefaald tijdens de seks. Zoals het scheuren, afglijden of te laat omdoen van een condoom.
- Het falen van de beschermende werking van een hormonaal anticonceptivum. Dit kan gebeuren door het vergeten van een of meerdere doses van de anticonceptiepil, verminderde opname van het anticonceptiemiddel door braken of diarree, interacties met bepaalde geneesmiddelen, het loslaten van de anticonceptiepleister of het loskomen van de vaginale ring.
Of u noodanticonceptie nodig heeft, is afhankelijk van:
- Het anticonceptivum: éénfasepil, meerfasepil, pleister, vaginale ring of pil met alleen progestageen.
- In welke fase de vrouw zich bevindt in haar cyclus.
- Het aantal vergeten of niet goed opgenomen anticonceptiepillen.
>> Lees meer over het vergeten of falen van de anticonceptiepil
- In deze gevallen kunt u beter geen noodanticonceptie gebruiken
In de volgende gevallen is het niet raadzaam om noodanticonceptie te gebruiken en kunt u het beste de huisarts raadplegen:
- Als het al langer dan 120 uur (5 dagen) geleden is dat u onbeschermde seks had.
- Als u in korte tijd (een half jaar) verschillende keren de morning-afterpil hebt gebruikt. U kunt de morning-afterpil met levonorgestrel dan nog wel gebruiken, maar het is beter een andere vorm van langdurige anticonceptie te kiezen. Bijvoorbeeld de anticonceptiepil die veel betrouwbaarder is dan de morning-afterpil.
- Als u al zwanger kunt zijn.
- Als u acute porfyrie heeft en bij een leverfunctiestoornis. De morning-afterpil zal dan meer bijwerkingen geven.
- Als u de ziekte van Crohn heeft, of een andere ernstige maagdarmziekte. De morning-afterpil zal dan minder goed werken.
- Als u eerder overgevoeligheidsreacties heeft gehad op de anticonceptiepil kan het zijn dat u ook overgevoelig bent voor de morning-afterpil.
- Noodanticonceptie en borstvoeding
Wanneer u borstvoeding geeft, kunt u de morning-afterpil met levonorgestrel direct na het voeden innemen. Het is raadzaam om gedurende 8 uur daarna de voedingen af te kolven en weg te gooien. Na ongeveer een week kunt u weer gewoon borstvoeding geven.
De morning-afterpil met ulipristal wordt afgeraden als u borstvoeding geeft.- Waarop moet u letten na het gebruik van de morning-afterpil
- Overgeven
Als u binnen 3 uur na het innemen van de morning-afterpil moet overgeven, neem dan zo snel mogelijk een nieuwe morning-afterpil in.
- Uw menstruatie
Controleer of uw menstruatie na gebruik van de morning-afterpil hetzelfde is als normaal. Na het nemen van de morning-afterpil komt de menstruatie meestal op dezelfde dag als verwacht, maar soms ook een paar dagen eerder of later. Als de menstruatie lichter is of uitblijft, doe dan een zwangerschapstest. Is de zwangerschapstest negatief en wordt u nog steeds niet ongesteld? Doe dan na 1 week een nieuwe zwangertest.
- Blijf de pil gebruiken
Als u de anticonceptiepil gebruikt, blijf deze dan gebruiken tot de strip op is. Let op: de pil is niet direct betrouwbaar. Heeft u gedurende deze dagen seks, gebruik dan een condoom voor extra bescherming.
- Gebruik een condoom
Heeft u de morning-afterpil met levonorgestrel ingenomen, dan moet u de daaropvolgende 7 dagen een condoom gebruiken als u seks heeft. Heeft u de morning-afterpil met ulipristal ingenomen, dan moet u tot de eerstvolgende menstruatie een condoom gebruiken als u seks heeft.
- Heb geen onbeschermde seks
Na gebruik van de morning-afterpil kunt u gewoon weer zwanger worden als u geen enkel anticonceptiemiddel gebruikt tijdens de seks.
- Overgeven
- Morning-afterspiraaltje
Een andere methode voor noodanticonceptie is het morning-afterspiraaltje. Het koperspiraaltje dat hiervoor gebruikt wordt, is bijna 100% betrouwbaar en werkt dus beter dan de morning-afterpil.
Het morning-afterspiraaltje voorkomt dat een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder. Het duurt 6 dagen voordat een bevruchte eicel in de baarmoeder aankomt. Daarom kan een arts het morning-afterspiraaltje in de baarmoeder plaatsen tot 5 dagen nadat u onbeschermde seks heeft gehad.
Afhankelijk van het soort koperspiraaltje, kan dit anticonceptiemiddel 5 of 10 jaar blijven zitten. Het is dus een langdurige anticonceptiemethode die tot 120 uur na onbeschermde seks nog kan worden ingezet als noodanticonceptie.