Misselijkheid
Overgeven en misselijkheid worden vanuit de hersenen (het braakcentrum) aangestuurd. De klachten wijzen erop dat in een bepaald deel van de hersenen alarm is geslagen. Dit gebied in de hersenen staat onder andere onder invloed van je evenwichtsorgaan en het maag-darmkanaal. Misselijkheid is vaak niet ernstig, maar wel erg vervelend.
-
-
Misselijkheid en overgeven kunnen het gevolg zijn van:
- Prikkeling van het evenwichtsorgaan (reisziekte / wagenziekte)
- Nervositeit of stress
- Overmatig (vet) eten
- Overmatig drinken (alcohol)
- Zwangerschap
- Migraine
- Griep
- Menstruatie
- Pijn
- Medicijnen (bijvoorbeeld chemotherapie)
Gal braken heeft niets met de galblaas te maken. Wanneer het braaksel 'gal-bruin' van kleur is, betekent dit dat de maag leeg was tijdens het braken. Het gevolg is dat gal uit de twaalfvingerige darm wordt uitgebraakt.
-
Misselijkheid heeft bijna altijd een oorzaak. Ben je vaak misselijk, heb je vaak buikpijn of moet je vaak overgeven? Dan is het belangrijk om je huisarts te bezoeken. Die kan je helpen om uit te zoeken wat de oorzaak kan zijn. Misselijkheid is bijvoorbeeld één van de symptomen van zwangerschap (ochtendmisselijkheid). Maar ook een ziekte kan misselijkheid veroorzaken.
-
De omstandigheden waaronder klachten optreden, zijn van invloed op de keuze van een medicijn of middel tegen misselijkheid. Bij kortdurende misselijkheid kan een middel met cyclizine of meclozine worden gebruikt.
-
Op deze pagina lees je meer over maagklachten.
Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek. Wij zijn je graag van dienst.
Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.